Fimo informatie



Hoe wordt Fimo hard?
Zolang je met een werkstuk bezig bent, zal de klei altijd zacht blijven, dat is ideaal, want zo kun je heel lang over een werkstuk doen. Dek het eenvoudig af met een stukje plastic folie en je kunt het maanden laten staan. Ben je echter klaar met een werkstuk, bak het dan in de keukenoven op ± 120°C. Na ± 30 minuten is het werkstuk gebakken, doorgehard is het pas als het is afgekoeld! Wees wel voorzichtig met de temperatuur van de oven, vaak zijn ze niet helemaal betrouwbaar, gebruik het liefst een oventhermometer. En denk aan mijn befaamde spreuk: Het Fimo werkstuk mag wel bijv. 20 minuten te lang worden gebakken op de goede temperatuur, maar geen 5 minuten te heet, bijv. op 150°C!
Het is heel goed mogelijk om een werkstuk in verschillende etappes te bakken. Daardoor zijn ook moeilijker werkstukken te realiseren.

Waarop kan Fimo geplakt worden?
Doordat Fimo klei niet zo warm gebakken wordt, kun je het bijna overal op, in en aan maken, zoals: hout, glas, steen, riet, metaal, aluminium en stevig karton. Het kan echt zo mee de oven in! Bak het niet op plexiglas en rubber, dat loopt niet goed af, ik heb het uit eigen ervaring!
Soms bakt Fimo klei vast aan de ondergrond, meestal moet je het echter wel lijmen. Doe dit vóór of ná het bakken met een goede hobbylijm, zoals bijvoorbeeld Uhu Power. Wil je een Fimo werkstukje op bijvoorbeeld een tegeltje aan de muur hangen gebruik dan twee componenten lijm van Bison. Kleine onderdelen laten zich goed lijmen met een druppeltje secondenlijm van bijvoorbeeld Pattex.

Hoe werk ik met Fimo klei?
Als je bezig bent met boetseren, dan zul je merken dat de meeste kleuren klei afgeven aan je handen. Een vervelende bijkomstigheid waar je aan moet wennen! Zelf heb ik altijd een doos baby lotiondoekjes in de buurt staan, zodat ik even mijn handen schoon kan maken als dat nodig is. Zo`n lotiondoekje doet ook wonderen als er een klein vlekje op je ongebakken werkstuk zit, voorzichtig schoon wrijven, het werkt perfekt.
Nog een tip voor beginnende boetseerders: trek geen wollen trui aan tijdens het werken met Fimo klei. Er komen dan heel snel draadjes en pluisjes in je werk die haast niet meer te verwijderen zijn.

Wat doe ik tegen de vingerafdrukken in de klei?
Als jezelf ook met klei werkt zul je dit waarschijnlijk wel herkennen. Zeker als het buiten warmer wordt en de klei daardoor zachter, heb je snel dat probleem. Je kunt de verschillende onderdelen even in de koelkast leggen, waardoor het steviger wordt en je het makkelijker kunt glad wrijven. Lukt het helemaal niet, dan kun je ook latex handschoenen aan trekken en de verschillende onderdelen glad wrijven alvorens ze in elkaar te zetten. Je zult begrijpen dat dit probleem zomers meer speelt dan in de winter. Een aantal jaren geleden was de klei veel en veel stugger dan nu, waardoor er veel mensen stopte met boetseren. Dankzij Fimo Soft hoort dat probleem tot het verleden!

Fimo op glas
Ik wil graag iets maken met transparante Fimo en dat op een glas bevestigen, maar mag het glas wel in de oven?
Je kunt glas heel goed meebakken in de oven, die wordt immers niet warmer dan ± 120°C. Is het glas heel dun, of vind je het gewoon griezelig om het zo in de oven te zetten, laat het glas dan langzaam mee opwarmen en ook weer afkoelen in de oven, na het afbakken.

Tip: Om de talkpoeder goed te verdelen neem je een lapje katoenen stof (kaasdoek) 10x10 cm. Doe hier een dot talkpoeder in en knoop het dicht met een elastiekje.  
Tip: Wist je dat Fimo dat nog niet is afgelakt, opnieuw in de oven kan! Handig om eerst de klei een stevige opbouw te geven om deze hierna te vervaardigen.

Boek Boetseer Winnie de Poeh met Fimo 2
Evelien Klootwijk legt in dit boek uit hoe de vriendjes van Winnie de Poeh - Kanga, Roe, Konijn en Uil - geboetseerd moeten worden aan de hand van duidelijke stap-voor-stapfoto`s. 

Paddington push mold
Voor de liefhebbers van Fimo is er nog steeds de leuke mal voor boetseerklei: De Paddington Push Mould (118014/3000), de altijd zo geliefde beer, is hiermee zeer eenvoudig te maken. In de mould zitten de onderdelen om de complete beer te maken. Ook het koffertje en zijn laarsjes ontbreken niet. Makkelijk, snel en leuk!

Fimo antiekgoud 118003/0901en zilverpoeder 118003/8708
Het gebruik van deze poeders is ook populair door het gebruik met de crackle van Aleene`s op glas. Door eerst de crackle aan te brengen op glas en daarna het gecrackelde glas in te smeren met dit poeder wordt een heel bijzonder effect verkregen. De luxe uitstraling na bewerking met dit poeder wordt bijzonder gewaardeerd. Natuurlijk kunt u deze poeders ook gebruiken op allerlei Fimo werkstukken. Denk eens aan het sprookje van de kikkerprins. Rol een balletje van Fimo en smeer dit met een kwastje in met de Fimo poeder. Doe dit voor het bakken. Het resultaat is de gewenste gouden bal. Ook voor sieraden van Fimo bijzonder geschikt. Lak de werkstukken na het bakken nog wel even af met Fimo lak zodat er geen beschadigingen kunnen optreden.

Fimo Soft Hobbysets
Allerlei Fimo soft hobbysetjes met grappige dieren, kaartenhouders en kleine bloemenvaasjes, etc. Leuk om kado te geven in feestelijke decembermaanden, verjaardagen, kinderfeestjes of om zelf mee aan de slag te gaan.

 


 

SHADE-TEX structuurvellen
Shade Tex van Scratch Art zijn transparante structuurmallen. Verkrijgbaar in 4 verschillende sets met 3 structuur-vellen die ook nog eens aan beide zijden te gebruiken zijn. Ze zijn enigzins om te buigen en bedoelt om structuren te maken op papier, folie en klei. Druk de mal in klei, zodat een leuke structuur in de klei ontstaat. Denk er wel aan de Shade-Tex eerst te bestuiven met talkpoeder. Hierna de overtollige poeder wegblazen. Je kunt zo in Fimo/Creall-therm structuren aanbrengen maar ook in andere kleisoorten die aan de luchtdrogend zijn, zoals Make Me PopTotaal en Darwi klei.

Werkwijze:
Rol de klei tussen huishoudfolie plat met een deeg- of linoroller. Na 2 à 3 keer rollen de klei steeds loshalen. Plak de platte kleiplakken op de ondergrond/een voorwerp. Shade-Tex induwen met de vingers en/of lino rollertjes, deze hierna verwijderen en de overtollige klei eraf snijden. De Fimo klei kan bijna overal op en omheen gebogen/geplakt worden. Sommige materialen die glad zijn zoals geglazuurd aardewerk zijn perfect om de de klei goed op te duwen. Maar terracotta potjes en bijvoorbeeld MDF/hout eerst even insmeren met een Pritt plakstift. Plak/duw er het rolletje klei op, die eventueel te versieren is met blaadjes/bloemetjes gemaakt met de Amaco Push Molds.

In de oven
Zo goed als alles kan mee de oven in, denk maar aan terracotta potjes, geglazuurde (thee)potten, (glazen) windlichtjes, spiegel(tjes), hout, MDF, rieten kransjes, kalebassen en zelfs hard plastic, maar beslist geen lood! De magnetron is ongeschikt. De versierde producten in de huishoudoven plaatsen in het midden op de bakplaat. De kleiplastieken op 130 graden harden in 45 minuten. Een gas /heteluchtoven geven iets meer warmte, zet deze op 110 graden. Als de figuurtjes zijn afgekoeld, kun je ze uit de oven halen en eventueel aflakken met speciale Fimolak mat/glans. Door de lak wordt de Fimo gladder en stof blaas je zo makkelijk weg.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
  • ssl encrypted
© 2006 - 2024 Hof van Gelre kraal totaal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel